buna seara la fereastra versuri

Buna seara la fereastra – versuri

Buna seara la fereastra – Versuri

Bună seara la fereastră,

Cu crenguța de mătasă,

Cu păhărelul pe masă,

Cu floarea de măr frumoasă.

Umbră de brad de la munte,

Răsărit de floare-n frunte,

Suflet tânăr ca un soare,

În lumina de izvoare.

Bine-ați venit, gânduri dulci,

Cu miros de busuioc

Și de crin de vale-adânci,

Când în noaptea-ntinsă-i foc.

Sub stele de seară-mprins,

Când visele-n geamuri vin,

Îmi aduci, cu gându-ți nins,

Somnul dulce de alint.

În noaptea cu fluier blând,

La izvorul din căuș,

În murmur de dor curgând,

Vreau să te prind, iubire-n cuș.

Se-nalță pe cerul plin,

Luna-n zboruri de argint,

Și mă prind de vis divin,

Sub un pat de nufăr blând.

În lumina lunii trece,

Umbra florii care crește,

Și la geam, sub stele reci,

Îmi aduci cântarea-ți veșnică.

Analiza si Interpretare

Versurile din poezia „Buna seara la fereastra” sunt o manifestare a unui univers liric în care natura și iubirea sunt protagoniștii principali. Chiar de la început, poetul ne întâmpină cu o imagine primitoare și delicată, specifică serilor liniștite, în care pacea și frumusețea naturii își fac simțită prezența.

Primul vers, „Bună seara la fereastră”, creează o atmosferă intimă și caldă. Fereastra, un motiv des întâlnit în poezie, simbolizează atât deschiderea către exterior, cât și introspecția. Aceasta devine un punct de întâlnire între lumea interioară a poetului și natura exterioară.

Elementele naturale – crenguța de mătasă, floarea de măr, umbra de brad – sunt folosite cu scopul de a construi un peisaj idilic, plin de farmec. Aceste simboluri relevă, în același timp, fragilitatea și efemeritatea vieții, tema fiind des întâlnită în lirica romantică.

Adjectivul „frumoasă” din al patrulea vers ne aduce aminte de frumusețea trecătoare a lucrurilor, în timp ce răsăritul de floare-n frunte și sufletul tânăr sunt expresii ale unui ideal de prospețime și renaștere continuă. Poetul pare să sublinieze ideea că frumusețea și tinerețea sufletului sunt perene, chiar dacă lumea materială este trecătoare.

Un alt aspect important al acestei poezii este tema iubirii, sugerată prin expresia „gânduri dulci”. Sentimentul de dragoste este privit ca o forță vitală, ce aduce lumina și căldura, fiind comparată cu mirosurile de busuioc și crin, elemente ce evocă puritatea și sacralitatea.

Versul „Când visele-n geamuri vin” ne introduce în universul oniric, sugerând o stare de visare și meditație. Noaptea, cu „fluier blând”, devine un spațiu în care dorințele și speranțele se materializează, iar iubirea este prinsă „în cuș”, o metaforă ce denotă dorința de a păstra un sentiment pur și unic.

În cele din urmă, imaginea lunii, cu „zboruri de argint”, accentuează atmosfera de mister și romantism. Luna este un simbol al clarității și al romantismului, sugerând că iubirea și frumusețea sunt omniprezente și eterne.

În concluzie, „Buna seara la fereastra” este o poezie care îmbină elementele naturii cu sentimentele umane profunde. Prin imagini poetice bine alese, autorul reușește să creeze o atmosferă de pace și armonie, unde iubirea și frumusețea devin teme centrale. Poezia evocă o stare de contemplare și introspecție, invitând cititorul să mediteze asupra efemerității vieții și a frumuseții care o înconjoară.

Similar Posts